Risebergatårta

Än i denna dag är Lina Hedengren ihågkommen i bygden av en särskild smakfull anledning, genom hennes bakverk Risebergatårtan. Tårtan går att beställas på Fjugesta konditori för den som vill smaka. Om man nu inte bakar den själv förstås.

 

Till en cirka 25 centimeters pajform eller två 18 centimeters går det åt:
212 g mjöl
130 g smör
80 g socker
65 g mandel


Kör mjöl, smör och socker i matberedaren till en torr smulig massa, häll i hel mandel och kör snabbt ihop till en smidig deg med lagom hackad mandel. Eller nyp ihop degen för hand och tillsätt hackad mandel. Töm ut i en pajform, spara lite deg till remsor, och tryck ut resten av degen i formen. Fyll med cirka 200 g äppelmos, lägg på sporrade degremsor i rutmönster och lägg en liten klick hallonsylt i varje ruta. Grädda i 20–25 minuter i 200 grader. Servera med vaniljsås eller grädde.