Bostaden i Olof Gabriels bouppteckning

Efter texterna här nedan kan du se bilder av de föremål som nämns i Olof Gabriel Hedengrens bouppteckning. Alla är dock bara för åskådning och hämtade från internet, ingen kommer från Hedengrens hem. 

Hjälp oss gärna att leta reda på förklaringar till ålderdomliga ord i bouppteckning. Vad användes prylarna till och hur? Bifoga gärna en bild om du har. Och tillhör du en i släkten Hedengren kanske du har någon av prylarna i ditt hem? Skicka text och bilder till info@riseberga.dinstudio.se 

 

Badtinor. Badtunnor

Bykstolar med hoar. ”Dagen i förväg lades kläderna i blöt och så tidigt följande morgon begynte stukningen. Det var då det första lagret av lort skulle gnidas ur. Detta skedde med mycket varmt vatten, rikligt med såpa och – kroppskrafter. Efter att kläderna blivit rena blev de packade in i bykkaret. Detta senare var ett träkärl av stora dimensioner placerat på en likt ett kors byggd stol med fyra ben.”

Cylinderur?

Drällvävstol. Vävstol avsedd för vävning av mönstertypen dräll, här en linneduk i sk daldräll

Fukur?

Gungilampor?

Gottaperika. Olof Gabriels soffa klädd med guttaperika. Guttaperka är ett gummiliknande material som tillverkas av latex från stora träd, huvudsakligen guttaperkaträdet, Isonandra gutta eller Palaquium gutta.

Hummelsil. Öltillverkning. En hummelsil monteras vid utloppet och hindrar att humlekottar sätter igen tappkranen

Häcklor. Används vid linberedning för att häckla. Linet dras genom metallpiggarna som då kammar bort skalrester från linfibrerna.

Härsilar? kanske hårsilar?

Höngel med marter? i finaste kamgarnsylle, röd botten med blommönster i ljust grönt

Isskåp. Ett förvaringsskåp för livsmedel som med hjälp av isblock höll drycker och matvaror kalla. Isskåpen var vanliga i hushåll under 1800-talet och första hälften av 1900-talet, och ersattes därefter av kylskåp. Isen sågades upp ur sjöar på vintern, och lades i enorma högar, som man täckte med tjocka lager sågspån. Detta räckte för att bevara isen under hela året. Isblocken levererades därefter till hemmen av iskarlar. Isskåp var ofta 1-1,5 meter höga, öppnades med ett lock eller med dörrar samt hade dubbla väggar och zinkplåt invändigt. Ofta var mellanrummet i väggarna fyllt med dåligt värmeledande ämnen. Isen lades in längst ner eller bredvid den avdelning av skåpet som matvarorna hade sin plats på. Smältvattnet från isen flöt av genom ett rör. I senare modeller placerades isrummet ovanpå där varorna förvarades. Smältvattnet rann då ned i kanaler mellan de dubbla väggarna. Från värmeteknisk synpunkt var en sådan anordning effektivare.

Kalkrisse?

Ljusstjerna?

Makarinfinbricka?

Moderatörlampa. Moderatörlampan uppfanns 1837 av Franchot. Oljan är innesluten i en behållare i lampans fot och pressas genom ett rör upp till veken. En särskild regulator, en moderator, används som ger veken en jämn oljetillförsel.

Monarker för täckdikning?

Målkärl. Redskap för mätning av volymer, våta eller torra varor

Nystfot

Nätband?

Proberur – kontrollur för urmakare som hjälper honom att kontrollera tidhållningen av ett reparerat ur

Pulpetstol

Ragusked. En väl tilltagen serveringssked. Den nedan är tillverkad av NL Dahlström i Örebro 1888, är 28,5 cm lång och är till salu för ca 2.200:-

Sölfstock. Heter numer solvstock, används att knyta solven på. Att solva är det arbetsmoment under uppsättningen av en varp i en vävstol då varpen träs genom solven.

Sörplårar. Kar för beredning av sörpa, för blötning av hackelse o. d. I sörplåren blandades, förutom agnar och boss, även hömål, skuren vickerhalm och ärthalm samt avrepat löv.

Tvättbordsomhängen af domestik. Domestik är ett stadigt tuskaftvävt bomullstyg, detsamma som blekt kattun utan tryck. Används bl a till lakan och enklare skyddskläder. Ordet domestik är en försvenskning av engelska ordet domestic, hemgjord, inhemsk, av latin domesticus.

Varpa. Varpen är den längsgående tråden i ett vävt tyg som sätts upp i en vävstol. Att sätta upp varpen heter alltså att varpa.

Vattenok för vattenhämtning.

Vildkorpar

Wärplar? Förmodligen substantiv av verbet att varpa?

Ylledamast. Väv som t ex i detta brudlivstycke av storblommig ylledamast

Ölprovare?

Flygelfortepiano

Chiffonjé i mahogny

Divansbord

Emma i mahogny med bomullstyg

Soffa av mahogny 1870

Spegelbord

Pendyl i fodral

Taburett

Pendyl på marmorfot

Gungstol á la 1800-tal

Urna av porfyr

En kvinna som härvlar. Målning av Pehr Hilleström

Säng i mahogny

Skrivpulpet

Pulpetstol

Skrivbord i björk

Kopiepress med skåp

Cylinderur med kedja och nyckel

Kommod med marmorskiva

Fotpanna

Ragusked

Handfat

Ägghöna

Spillkum

Buljongkittel

Kaffekokare

Kopparkastruller

Champagneglas

Mathämtare

Isskåp

Måttkärl

Strykugn

Sybord

Vävsked

Häcklor

Spottlåda i mässing

Bidé

Nattkärl i koppar

Nattstol

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)