Möjlig flygel från Jenny Lind

En flygel har dykt upp i gömmorna som kan ha tillhört Olof Gabriel och Lina Hedengren på Riseberga. Och om ryktet nu stämmer skulle Olof Gabriel ha fått det i gåva av sångerskan Jenny Lind.

 

För en tid sedan fick pianoläraren Viktor Westergren i Västerås, genom en secondhandbutik i Hallsberg, reda på att det fanns en stor flygel till salu på Stora Luggavi gård i Kräcklinge. Han for dit och köpte den, samt fraktade hem den på en släpkärra.

-Ägaren på Luggavi berättade att han hört att flygeln en gång tillhört paret Hedengren. När vi sedan undersökte den närmare ramlade det ur en lapp ur botten som möjligen kan bekräfta historien.

På den gamla lappen stod namnet ”Lovisa Rooth, Röfors”. Vid senare forskning visade det sig att hennes farbror Gabriel Roth hade varit inspektor på Riseberga. Han arrenderade gården när Olof Gabriel Hedengrens föräldrar flyttade till Örebro 1826. Han hyrde till Olof Gabriel återkom och tog över bruket 1839, samt var den som lärde upp den unge i skötseln av jordbruk.

 

Flygeln är troligen tillverkad av Pehr Rosenwall, pianotillverkare i Stockholm 1839-1860. Enligt Viktor säger ryktet att den var en möjlig gåva från operasångerskan Jenny Lind. Hon sägs ha velat bli fru Hedengren, men så blev inte fallet då Olof Gabriel redan hittat sin tilltänka, Carolina Wigert i Stockholm. Men hur Jenny Lind fick den flera hundra kilo tunga tingesten fraktad den långa vägen från Stockholm till Riseberga är osäkert.

-Kunde man verkligen ha fraktat en så tung flygel på häst och vagn förr? frågar sig Viktor.

Hur och varför den senare hamnade hos Lovisa Rooth är höljt i dunkel

-Kan den ha följt med någon av barnen vid försäljningen av Riseberga 1886? Lovisa Roth bodde i alla fall i Röfors under åren 1876-98.  Kanske hon fick köpa den av ägarna som då fanns på Riseberga?

 

Viktor har i alla funnit ett stort nöje i att grotta ner sig i flygelns möjliga bakgrund. Funderingar väntar ännu på svar. Kan flygeln var det ”flygelfortepiano af mahogny med en stol” som nämns i Olof Gabriels bouppteckning 1870? Kan det ha varit det instrument Risebergarörelsens folk första gången spelade på vid de första husandakterna 1853? Ja, en flygel finns i alla fall med på en inredningskarta i en samlingssal på andra våningen i mangårdsbyggnaden på Riseberga. Förvarad på Riksarkivet i Stockholm.

-Jag har ju förstått att paret Hedengren var musikaliska. Olof Gabriel lär ju ha studerat musik under sin rundresa i Europa på 1830-talet. Kanske han till och med kom i kontakt med Fredric Chopin, som verkade i Frankrike vid samma tid. Jag såg ju i  boken ”Herrrgårdsfruns recept” att författaren Olof Hedengren i Stockholm, skrev ”att Carolina bytte bort Chopin mot jordbruket”.

Flygeln går dock inte att spela på längre. Den är limmad i sprickor och mekanik och klangbotten är trasig. Den behöver ses över av en expert,

-Men den är väldigt vacker, och får jag ordning på den så vore den ju trevlig att spela på igen, avslutar Viktor Westergren.

 

Om du som läser den här artikeln vet mer, kontakta Viktor Westergren i Västerås!