Vaniljglass

Carolina Hedengren skapade inte bara Risebergatårtan. En titt i hennes receptbok visar mängder av tillagningsanvisningar på 1800-talsrätter som för länge sedan är bortsållade ur nya matböcker. Vad sägs exempelvis om njurkaka eller talgskivning med svavelsyra? Men i hennes bok finns även maträtter för nutida smaker, inte minst bakverk. För dig som vill prova Linas vaniljglass i sommar, kommer hennes recept här:

"Vanille Glace

3 kvarter grädde

6 äggulor

12 lod socker

1 kvarter grädde uppkokas med en bit vanilj uti äggulorna. Söndervispas väl med hälften av sockret. Därpå slås den uppkokade grädden. Emellertid vispas den övriga okokta grädden till skum med den andra hälften socker, och blandas till den kokta smetem, då densamma kallnat. Alltsammans slås i en bleckform med tätt lock, nedsättes som vanligt i is och salt. Och då smeten hunnit stelna i kanterna inröres detta väl i det övriga. Locket påsättes åter väl och får stå orört tills den är färdig."