Referat 2014

Vårstädning i råkallt bönhus

Fyra personer kom till vårstädning i bönhuset en gråkulen måndagskväll 12 maj. För att tvätta fönster, torka och sopa bort vinterns smuts, damm och spindelvävar.

Vi konstaterade att en fönsterruta på övervåningen var trasig och behöver lagas, samt att fönsterkarmar och ytterdörren på västsidan är i behov av ny målarfärg. Ingen av oss dröjde kvar för fika då bönhuset kändes för råkallt denna kväll

 

Natur och kulturvandring

Däremot blev det solsken och stor uppslutning tre dagar senare, på natur- och kulturvandringen 15 maj. Närmare 80 personer möttes upp vid Risebergas norra parkering av Rolf Wedding, kommunekolog och miljöchef i Lekeberg, som ledde oss på en exkursion via gårdens backar och lundar. Visande på alla träd och växter, en del ätliga, andra bara vackra att se på. Rolf kunde räkna in mer än 70 växtarter på Riseberga, 2-3- av dem ovanliga.

I Klosterruinen mötte vi nunnan syster Ingeborg, spelad av Vivianne Högman från Riseberga Rediviva, som kunde berätta om klosterlivet förr i tiden. En inte alltför munter tillvaro tillsynes. Då kunde Olof Gabriel Hedengren, spelad av Lars-Inge Larsson, senare i bönhuset ersätta den katolska lagiskheten med orden från Romarbrevet 3:28. "Så hålla vi nu före, att människan varder rättfärdig av tron utan lagens gärningar."

Samlingen avslutades med kaffe och Risebergatårta, det senare ett alltjämt populärt bakverk skapad av Lina Hedengren i mitten av 1800-talet. Alla tycktes nöjda med dagen, och många röster höjdes om en återupprepning nästa år. För den som vill veta mer om klosterlivet på Riseberga förr i tiden, går det under sommaren, varje onsdag kl 18 delta i en visning av klosterområdet. Med start på norra parkeringen.

 

Inställd konsert

Vår planerade konsert 18 maj med brasilianska kören Madrigal kom tyvärr att frysa inne. Detta på grund av att de drabbades av uteblivna bidragspengar.

Madrigal fick därmed avsäga sig hela Sverigeturnén, där även vi ingick. Då nyheten meddelades oss i senaste laget, kom den olyckligtvis att omskrivas i en artikel i Nerikes Allehanda. Då tiden var för kort att hitta på något annat besludae vi oss för att inställa kvällen. Uppsatta affischer fick snabbt nedrivas och bönhusdörren behäftads med en lapp om att det var inställt. Vi hoppas att ingen sökte sig dit förgäves.

 

Bussresa såg Torps rötter

Ett 15-tal personer deltog i vår bussresa under temat ”Torpkonferensens rötter”. Resan skedde i samband med Torpkonferensen, en allkristen samling som pågått sedan 1887, som en direkt följd av Risebergaväckelsen.

Bussbolaget Palm och Gyll bjöd på skjuts och Rolf Nordström, f.d. missionsföreståndare i Helgelseförbundet, samt intresseföreningens ordförande Lars-Inge Larsson var ciceroner. Vi besökte roparstenen i Torhyttan, en bit in i Kilsbergsskogarna. Vid en hög berghäll omgiven av gröna ängar samlades läsarna på 1830-talet i hemlighet för att höra roparna profetera dom över allmoge och statskyrka. Läs mer om detta på vår sida om Roparrörelsen.

Därefter for vi till Ulvgryts stenar och såg de höga klippblocken som Olof Gabriel Hedengren räknade som sitt ”Betel”, platsen där han mötte Gud till omvändelse och nytt liv. Samlingen avslutades med kaffe vid parkeringen på Riseberga samt guidning i bönhuset av Lars-Inge ”Hedengren” Larsson. Vi sjöng läsarsånger och det lästes ur traktaten ”Kom till Jesus”, en skrift som fick stor betydelse för att väckelsen slog rot i folk i mitten av 1800-talet.

 

Oldboys ledde 400 års väckelsesånger

Ett 60-tal personer sökte sig till Riseberga bönhus 20 juli för att sjunga allsång. Dock endast en enda anslutande pilgrimsvandrare från Hackvads kyrka. Bättre marknadsföring efterlyses till nästa år.

Sommarmötet leddes av sånggruppen Oldboys från Västernärke, vilka deltog för andra året i rad. Så nu kan man tala om tradition. Ett dussin sånger avsjöngs med en repertoar som som sträckte sig nästan 400 år i tiden. Från den tyske predikanten Basilus Förtsch psalm ”Se Jesus är ett tröstrikt namn” från 1609., via Carl Olof Rosenius ”Var jag går i skogar berg och dalar” från 1847 till Theofil Engströms ”Det stod en blomma” skriven på 1960-talet. Samlingen spelades in på video och kommer omsider att redigeras och läggas ut på youtube.

Lars-Inge Larsson gestaltade Olof Gabriel Hedengren och predikade om nöden förr och nu i att nå människor med evangelium. Utgångskollekt samlades in till stöd för den planerade teaterföreställningen om Hedengren och Risebergaväckelsen, som kommer att genomföras i bönhuset nästa sommar. Kvällen avslutade med egen medhavd fika i parken. Denna högst vackra och varma sommarkväll. 

 

70 kom till sommarkonserten

Närmare 70 personer kom till sommarkonserten i bönhuset 31 augusti. För toner och tankvärda texter stod Jonatan Lindner med kapell samt Lekebergsprofilen Anders Edlund. I pausen serverades varmkorv samt kaffe med tilltugg.

Här kan du lyssna på en av låtarna, "Jag vill brinna för dig"

 

Små ljus visade vägen

Ett 20-tal personer från Närkebygden sökte sig till bön- och nattvardssamlingen i bönhuset 10 september. Intresseföreningens sista sammankomst för sommaren, nu återstår bara föreningens årsmöte i november. 

Onsdagens samling leddes av Conny Boman, nattvarden av pastor Tomas Sandin från Lekebergskyrkan, Fjugesta, och historik om nattvardsföreningen berättade Karl-Gustaf Mattsson om. Det var ju här på Riseberga som Sveriges första nattvardsförening bildades 1860, fröet till det som senare utvecklades till frikyrkobildandet i Sverige. Speciellt för kvällen var att vi kunde använda just den nattvardskalk som nyttjades av väckelsens folk i bönhuset för 150 år sedan.

Den efterföljande bönesamlingen upptog förutom tack för gågna tider och vad Risebergaväckelsen fått beyda, även bön för nutiden, för ny väckelse i bygden och vårt land. Särskilt bads för barnen och skolan, men också för situationen för de förföljda kristna i Irak. 

När samlingen till sist avslutades hade skymningen fallit så pass att bara de små blinkande värmeljusen i bönhuset gav oss ljus nog att hitta ut. En liten avslutande himmelsk vink om vår kallelse att vara ljust sådana. 

 

Årsmöte i Hackvads baptistkapell

Tolv personer slöt upp till intresseföreningens årsmöte i Hackvads baptiskapell söndag 16 november. Ett litet antal kanske, men vi som kom hade trevligt.

Mötet föregicks av gudstjänst där Thomas Sandin, pastor i Lekebergskyrkan, Fjugesta, predikade. Vi sjöng, bad och informerades om hur mycket den svenska frikyrkorörelsen har att tacka för Olof Gabriel Hedengren och Risebergarörelsens pionjärarbete.

Efter sopplunch och kaffe följde årsmöte i lilla salen. Hela styrelsen från 2014 omvaldes till ett nytt verksamhetsår, med Lars-Inge Larsson som ordförande. Vår kassör Maths Jerlström kunde redovisa att den goda ekonomin består med över 22.000 kronor i behållning. Samtal följde kring föreningens verksamhet 2015. Bland annat nämndes musikarrangemang, teaterspel och nattvardsmöte.

Sommarmötet 19 juli kommer att gästas av Carl-Erik Sahlberg, f.d. kyrkoherde i Klara församling, och känd för sitt diakonala arbete bland hemlösa och missbrukare i Stockholm.

 

Hedengrenspelet återuppförs i bönhuset

Efter tio år sedan sist och mångas efterfrågningar kommer Hedengrenspelet åter att uppföras i Riseberga bönhus. Föreställningar är planerade att hållas de två första helgerna efter midsommar 2015.

Det är tio år sedan Hedengrenspelet uppfördes i bönhuset. Första sommaren gick för fulla hus, liksom året efter och uppföljningen på Nya teatern i Örebro 2007. Hundratals människor såg spelen, en del flera gånger om. Ändå tycks behovet av att se spelen igen leva kvar.

-Jag möter ofta folk, när jag ute och framför min Hedengrensmonolog, som frågar när vi ska sätta upp spelet igen, säger Lars-Inge Larsson, producent.

Nu har Lars-Inge tillsammans med regissören Jenny Young-Zayed samlat delar av det gamla gänget för att framföra spelet igen. Även nästa generation finns nu med i rollistan. Alma Selin, Elvira Wiberg och Antonio Zayed som deltog som barn i spelet för tio år sedan, kommer nu att spela med som tjänstefolk.

Träningar pågår redan för fullt, oftast i Betaniakyrkan i Åbytorp, varje måndag kl 18.30 fram till den 15 december. För den som vill pröva att vara med, som kanske funderar på hur det är att spela amatörteater, finns ännu några roller lediga. Bakom arrangemanget står studieförbundet Bilda och man undersöker nu möjlighet att få ekonomiskt stöd av fler intressenter.

-Det är så roligt att få uppföra det här spelet igen och vi ser redan fram mot sommarspelen i bönhuset nästa år, avslutar Jenny Young-Zayed. 

 

Kortfilm från årets sommarmöte 

En ny film om Riseberga bönhus har lagts ut på youtube. Innehållet är ett klipp mellan olika aktiviteter under sommaren 2014, men främst från vårt sommarmöte i juli. För regin står K-G Mattsson och vid kameran stod Mattias Elfvingsson, Kumla. Tryck här så länkas du direkt till filmen.

 

 

Blandade bilder från 2014 .....

Städdag 12 maj

Conny Boman torkar av bänkarna

Astrid Söderquist likaså. 

Lekebergs kommunekolog Rolf Wedding kunde 15 maj berätta om 70 växtarter på Riseberga.

Syster Ingeborg, spelad av Vivianne Högman, berättade klosterlivets historia.

Olof Gabriel Hedengren, gestald av Lars-Inge Larsson, berättade om sitt liv.

Bussresan 19 juni startar från Torpkonferensens parkering 

Rolf Nordström leder gruppen till roparstenen vid Torshyttan

Bert Palms bussbolag bjöd på skjuts 

Rolf Nordström berättade om den gamla syndakatalogen, när t.o.m. hårkammar sågs som synd. Roparrörelsen var en högst dömande rörelse.

"Hedengren" överraskar kaffegästerna ...

.. och tar med dem till bönhuset.

Slut för denna gång och dags för återtåg till Torpkonferensen.

Sommarmötet 20 juli. Folk söker sig till bönhuset för att sjunga väckelsesånger. Månde är det inte Olof Gabriel Hedengren i hög hatt?

Karl-Gustaf Mattsson hälsade välkommen och inledde med bön.

Oldboys från Västernärke ledde.

Sången var väldig

Det glada budskapet om Jesus predikades av Lars-Inge "Hedengren" Larsson.

Sommarkonsert hölls i bönhuset 31 augusti. Här samsnackar musikerna före mötet

Gamla och nya skådespelare påbörjade under hösten en ny uppsättning av Hedengrenspelet.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)