Med tanke på den självklara auktoritet och energi som Olof Gabriel Hedengren genomdrev sina projekt, är det kanske inte så konstigt att han är ättling till flera svenska kungar.
På sin mors sida är OG 10:e generation efter Gustav Wasa. Vårt lands kung 1523-1560, grundare av den moderna nationalstaten Sverige och sedan 1800-talet firad den 6 juni, till minne av datumet då han valdes till kung av riksdagen.
Förfader helgonförklarades
På sin fars sida är han 24 generation efter Folke den tjocke, Folkungaättens stamfader, och därmed nära släkt med Birger Jarl, Stockholms grundare. Olof Gabriel är också 25:e generation efter Knut den helige, kung av Danmark 1080-1086. Det var efter ett avbrutet härnadståg mot England och bråk med stormännen som denne Knut blev mördad i Sankt Albani kyrka i Odense, den 10 juli 1086. Enligt traditionen höggs han ner framför högaltaret. När sedan flera års hungersnöd följde såg man det som ett Guds straff för mordet på Knut och han helgonförklarades av romersk-katolska kyrkan. Knut den heliges festdag är den 19 januari.
Men Olof Gabriel är också ättling Olof Skötkung, den förste sveakung som döptes, förblev kristen och bidrog till Sveriges kristnande. Liksom till Erik Väderhatt som räknas som Sveriges först konung, Randver Radbardsson, kung av Svitjod samt Ivar Vidfamne som ska ha underlagt sig hela Norden.
Ättling till Jafet
Genom dessa förfäder kan Olof Gabriel också räkna sina anor tillbaka till Oden Fridleifsson som, enligt historikern Alf Henriksson, flyttade från Asgård till Uppland av två skäl: 1) Det var ovanligt vackert där 2) Upplänningarna var tillräckligt dumma för att tro att han var en gud. Här grundade han det andra Asgård - Fornsigtuna. Han gjorde sig till kung och grundade på så sätt vår äldsta konungaätt - Ynglingaätten. Och får man tro de uräldsta släktkrönikorna så härstammade Oden från Bibelns Magog, son till Jafet. Resten kan ni läsa i Bibeln.
Text: KG Mattsson