19 juni
Bussplus trots minus uppmärksamhet
Rolf Nordström talar från Roparstenen
Ett 25-tal personer kom att delta i vår anordnade bussresa runt väckelsens platser i Västernärke den 19 juni. Mångkunnig ciceron på resan var Rolf Nordström som gav oss en grundlig historielektion om vad som tilldrog sig bland ropare och läsare i bygderna runt Riseberga.
Resan utgick från bussparkeringen på Torp, under den nu pågående konferensen. Efter en sväng förbi sångförfattaren Emil Gustafssons hem i Norra folkavi, och Ulvgryts stenar där Olof Gabriel Hedengren fann vägen till Gud, styrde vi kosan till roparstenen i Torshyttan. En plats långt in i tassemarkerna dit väckelsens folk förr samlades hemligen. Detta för att man förbjöds att hålla möten och därför jagades av både präster och länsmän. Vid ett tillfälle lär 800 personer från bygden och andra landskap varit närvarande. Roparstenen låg högt på en kulle med vacker utsikt nära sjön Multen.
Efter fika, som vi bjöds på av bussbolaget Palm & Gyll, gick resan förbi Mullhyttans missionshus, en av de kapell som uppfördes som ett resultat av väckelsen på Riseberga. Här finns i dag ett kafé drivet av Fyra systrar. Slutligen letade vi oss upp till Riseberga bönhus där intresseföreningen bjöd de församlade på en litet smakprov om hur det kan ha gått till på mötena under Hedengrens tid. Lars-Inge Larsson höll en kort betraktelse, Conny Boman läste bibeltext, Margareta Lundqvist spelade till sångerna och Karl-Gustaf Mattsson informerade om intresseföreningen och sommarens aktiviteter i bönhuset. Sällskapet kom åter till Torp vid 17-tiden där resan började några timmar tidigare. Nordström och busschauförren avtackades med blommor och vi skildes åt.
Tyvärr blev deltagarantalet inte så stort som vi hade hoppats på. Intresseföreningen fick inte den hjälp som vi hade utlovats av från Torpkonferensens arrangörer. Löftet om att få ingå i Torpfoldern som ett av många seminarier glömdes bort av de ansvariga. Vi gavs inte ens plats för en kort pålysning i mötena och slingan på bildskärmar dök inte upp förrän på resdagen. Föreningen fick istället helt förlita sig på affischering, personliga kontakter och information på vår hemsida. Utskickade e-postmeddelande till församlingar runt om Närke glömdes, av allt att döma också bort att påslysas i mötena. Tidigare bussresor för fyra år sedan, då arrangemangen tydligt funnits med i Torpprogrammet, resulterade i två fullproppade bussresor. Nu fick vi nöja oss med en halvfull buss. Men vi som kom hade det trevligt och ingen brydde sig det minsta om att vi inte blev fler. Vi gläder oss åt att Palm & Gyll sponsrade resan för oss varför slutsumman på arrangemanget ändå blev ett gediget plus i kassan.
Bilder från bussresan, se nedan.
30 juni
Fullsatt i bönhuset när Schaffer lyfte
Ena halvan av bönhuset
Det blev fullsatt i bönhuset söndagen 30 juni när Janne Schaffer och Stefan Blomqvist spelade upp rader av bedårande och stämningsfulla låtar. Solen sken från en klarblå himmel, troligen den vackraste kvällen på hela sommaren.
Ja, hur sammanfattar man en sådan här kväll? Lysande, förtrollande, stämningsfullt. Jonatan Linder som ansvarade för arrangemanget lyckades på alla områden skapa en sådan där kväll som man önskade aldrig skulle ta slut. Gamle Olof Gabriel Hedengren hade definitivt trivts om han fått vara med på denna ljuva sommarkonsert. Säkert fascinerats lika mycket av Janne Schaffer som Jenny Lind på sin tid.
Redan två och en halv timme före konsertstart började parkeringarna kring Riseberga fyllas på, och över 100 bilar kantade området när det väl var dags. In i det sista ringde folk i förhoppning att få plats, men redan på eftermiddagen var biljetterna slut. 200 personer bänkade sig i bönesalen och på läktaren.
Janne och Stefan spelade lugna, melodiska låtar, passande för bönhusets kontemplativa andäktighet. Mellan låtarna berättade Janne om sin musikaliska karriär och mötet med mängder av musikaliska kändisar. Han har spelat ihop med Abba, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk, Johnny Nash och Bob Marley, för att nu nämna några. Janne berättade om många positiva, och roliga, kommentarer han fått genom åren för sitt tungvrickande spel. Inte bara av journalister, utan även av publiken. Som den något överförfriskad mannen som kom fram efter en spelning och sa till Schaffer; ”Jag kommer ihåg när jag hörde dig spela för några år sedan. På den tiden när du var som allra bäst”. Eller grabben som kom fram och frågade om han kunde få en ”automat” (autograf) och Janne glatt skrev en sådan i tron att även den yngre generationen uppskattade hans ekvilibristiska musikkonster.
-Den ska jag ge till morfar sa grabben!
Efter många goa låtar så började syret ta slut i bönhuset. Dörrarna öppnades och folket vällde ut för att stärka sig med kaffe och bullar, eller korv och hamburgare. Andra tog tillfället i akt och passade på att prata med Janne och köpa några av hans cd-skivor. Vi njöt alla av den ljuvliga sommarkvällen i parken, med den alltmer skymmande solen dalande ner över de vackra nejderna.
En herre som kände sig trött och funderade på att åka hem beslutade sig ändå för att stanna kvar för andra akten. ”Det ångrar jag inte ett ögonblick” sa han efteråt, och vi andra höll med. För om Schaffer och Blomqvist spelat fint i första akten, bjöd de i den andra in oss på en så vacker och stämningsfull musik att vi alla tycktes oss upplyfta till andra dimensioner. Applåderna ville naturligtvis aldrig riktigt sluta och det blev extranummer, blommor och tacktal.
Schaffer avslutade med att påminna de församlade om söndagen 28 juli, då ”Närkes svar på Ted Gärdestad”, dvs Jonatan Lindner med vänner spelar upp till nästa konsert i bönhuset. Om man nu inte vill komma redan 21 juli då Oldboys från Fjugesta spelar läsarsånger under rubriken ”Minns du sången?”.
Bilder från konserten, se nedan.
22 juli
Läsarsånger och förbön på sommarmötet
Det blev god tillslutning på ett soligt och varmt sommarmöte i bönhuset den 21 juli. 85 personer bänkade sig kl 18 för att sjunga läsar- och väckelsesånger ihop med Oldboys från Fjugesta.
Roland Andersson från Öija ledde fem herrar som sjöng och trakterade orgel och gitarr. ”Pärleporten”, "Han är min sång och min glädje", ”Det stod en blomma”, ”Hela världen fröjdas Herran” och många andra godingar från förr gav innehåll åt samlingen. Sångförmågan var god hos de församlade, det sjöngs ljudeligt och med hjärtans lust.
Lars-Inge Larsson predikade om vad väckelserörelsen förr har att lära oss i dag. Att det var läsarnas intresse för Bibeln som förvandlade människor. Han berättade om hur Olof Gabriel Hedengren efter ha gjort alla mänskliga försök att förändra superiet och det moraliska förfallet, kommit fram till samma ståndpunkt.
-”Guds ord ska hjälpa” sa Hedengren när han samlade sitt husfolk. Det förvandlade människor i hans omgivning.
Något som Lars-Inge tog fasta på när han därefter ledde i bön för några som bett om förbön för svaghet till kropp och själ. Information gavs om intresseföreningen och kollekten resulterade i 2120 kronor. Efter en avslutande läsarsång och Herrens välsignelse var mötet slut. Vi fortsatte därefter gemenskapen i parken och njöt av fika och den sköna sommarkvällen.
Bilder från konserten, se nedan.
28 juli
Visa, pop och jazz
Sommarkonserten 28 juli samlade närmare 70 personer. Jonatan Linder med vänner spelade visa, pop och jazz.
-Ett fint arrangemang, sa Roland Andersson från Öja, som var med.
17 augusti
Solig TV-inspelning på Riseberga
SVT-inspelningen av helgmålsringningar i bönhuset 17 augusti blev en solig tillställning med ett 50-tal deltagare närvarande. Två program spelades in vid sidan av varandra. Den ena med 1800-talsorientering, den andra med nutida inriktning.
Dagen började lite tveksamt med regngråa skyar svepande över Västernärke. Men vid upptakten klockan 10 lättade molnen och solen tittade fram. Producenten Johannes Söderberg och hans medhjälpare, kameramannen Per-Ola Hellberg, anlände i en fullpackad Volvo och riggade upp bönhuset med sladdar, lampor, mickar och kameror.
Första inspelningarna
Henriette Öberg, komminister i Edsberg, fick äran att börja inspelningsdagen med sin andakt. Men under tiden som Johannes filmade henne i bönhuset spelade Per-Åke in vår ordförande Lars-Inge Larsson, som stod för pastorsrollen med 1800-talsinriktningen, på häst och vagn runt på Riseberga. Kusken Lars Eriksson höll säkert i tömmarna på sin nordsvenska häst och i baksätet satt Jenny Young-Zayed och hennes tre barn, från Kumla. De sistnämnda fick spela rollen som pastorsfamilj. Korta avsnitt spelades in utefter vägen till bönhuset. På vägen uppför en backe, förbi stallet med vällingklockan, en runda in på gårdsplanen vid mangårdsbyggnaderna, en sväng runt den stora gräsmattan och så uppför grässlänten till bönhuset där de hälsades välkomna av några församlingsmedlemmar, spelade av Görgen Hägglund och Karl-Gustaf Mattsson. Återstår att se hur många sekunder det blir kvar till 1800-talsprogrammet 14 september.
Väl framme i bönhuset blev det pastorsbyte. Henriette ut och Lars-Inge in. Det hade gått tämligen lätt för komministern att tala, desto svårare blev det för pastorn som hade svårt med koncentrationen. Men efter många omtagningar och senare klippning kommer slutresultatet säkert att bli bra.
Psalmsånger med klädombyte
Klockan 12.15 stod maten, tillagad av Bönan & Kakan i Fjugesta och hämtad av Conny Boman, framdukad ute på bönhusbacken. Vi lät oss väl smaka och under tiden droppade den ena efter den andra in för att delta i eftermiddagens psalmsångsinspelningar. Över 40 personer, barn, medelålders och äldre, bänkade sig kl 13 för att sjunga psalmen ”Jag vill göra mitt liv till en lovsång för dig” till Henriettes helgmålsringning 12 oktober. Nu fick vi alla se hur en riktig TV-inspelning gick till. Det blev ett halvdussin omtagningar med soundcheck, ljudinspelning samt helbilder och närbilder. Organist var Erik Karlsson från Fjugesta som spelade synt till första programmet och tramporgel till det andra.
Efter första psalmen förvandlades halva delen av bönhuset till omklädningsrum, när vi alla riggade om till 1800-talsmundering. Det blev damer i långkjolar, förkläde och hucklen och herrar i mörka rockar, svarta västar och flugor. Denna gång för att sjunga två versar av Rosenius gamla psalm ”Var jag går i skogar berg och dalar”. Även här blev det en hel del omtagningar och till slut började orken tryta hos de yngre. Men allt tycktes gå bra och till slut var Johannes nöjd. Vi kände oss alla tacksamma att ha fått vara med och fick tillfälle att pratas vid en lång stund efteråt.
Tack Bergström
Eftersom vi nu alla var 1800-talsklädda tog vi tillfället i akt att gå upp till godsägarparet Bergström och tacka dem med en blomma för deras generositet att låta föreningen bedriva verksamhet i bönhuset. Sist på inspelningsprogrammet stod inspelning av vällingklockan i stallet. En inte allt för lätt uppgift med en klocka som krävde en van hand. Men vi tror att även det ordnar sig till utsändningsdags.
Bilder från TV-inspelningen, se nedan.
4 september
Publikrekord i facklors sken
Det blev anstormning även till årets upplaga av ”I facklor sken” på Riseberga. Evenemanget tycks inte ha mättat behovet förra året, utan snarare spritt upplevelsen till fler att komma och vara med. Första kvällen, den 4 september, samlades närmare 200 personer och kvällen efter omkring 150 besökare.
Fackeltåget började vid parkering och gick genom skogen upp till klosterruinen där nunnor, levandegjorda av det historiska sällskapet Riseberga Rediviva, tog emot och berättade om livet i klostret på 1100-talet. Man bjöds på skådespel och klostersånger. Efteråt vandrade man vidare till bönhuset där man bjöds på kaffe och risebergatårta (en gång skapad av Lina Hedengren). Så fortsatte man in i bönhuset som snart fylldes till sista plats. Med enda belysning av fladdrande stearinljus skapades en särskilt närvarande stämning. Första kvällen avslutades med teatermonolog av inspektor Jönsson (spelad av Karl-Gustaf Mattsson) och andra av Olof Gabriel Hedengren (Lars-Inge Larsson). Tydligt uppskattade skådespel, av applåderna och alla intresserade frågor efteråt.
Dock missade både Nerikes Allehanda och Lekebergsnytt att rapportera bönhusdramat i sina respektive medier dagen efter. Vi får hoppas att de har bättre koll nästa år. Vi gläder oss i all fall åt vårt nu traditionella samarbete med Riseberga Rediviva.
8 september
Stämningsfull körkonsert
Det blev en mycket stämningsfull sensommarkväll i bönhuset 8 september, med tända ljus och stämningsfull körmusik. Ett 40-tal personer kom för att lyssna på Espressokören från Knista församling, under ledning av kantor Sara Hansen. Kören som bestod av ett 20-tal medlemmar från bygden har nu verkat i 18 år. Man började som en kvartett men har sedan utökat hela tiden. Och det var körmedlemmar som verkligen kunde konsten.
Vi bjöds på en bred repertoar, med allt från gånglåtar, schlager, kärlekssånger, koraler och spirituals till gregorianska sånger. Därtill spelade Sara Hansen tvärflöjt och det förekom diktläsning. Efter 40 minuter tog vi en bensträckare och njöt av fikapaus i den sköna septembervärmen. Andra avdelningen gav en allt stämningsfullare upplevelse, när mörkret föll och bara ljuset från stearinljusen lyste upp bönhuset. Jonatan Lindner tackade och applåderna ledde till utgångslåt, understödd av taktfasta handklappningar. Vi hoppas att Espressokören kommer tillbaka fler gånger.
Bilder från samlingen finns inlagda nedan. Se även ett klipp på youtube
11 september
Nattvardskalk brukades efter 127 år
Vi blev ett 25-tal personer som deltog i bön- och nattvardssamlingen i bönhuset 11 september. Den sista samlingen för säsongen. Det var främst folk från församlingarna i Västernärke som kom. Vi sjöng psaltarsånger och bad för bygden. Nattvarden förrättade komminister Curt Palmcrantz från Kvistbro.
Särskilt roligt var det att vi kunde använda den gamla nattvardskalken som brukades i bönhuset under Risebergaväckelsens dagar. Kalken kom efter 1886 att tillfalla Johannes Södergren i Lanna och har sedan gått i arv där, innan nuvarande ägaren Sven Hedengren för några år sedan skänkte den till Västernärkes hembygdsarkiv. Där har den sedan stått i en bokhylla tills vi nyligen fick synfäste på den . Hembygdsföreningen ställde välvilligt kalken till förfogande, efter noggrann rengöring, och så fick kalken åter komma till användning i bönhuset. Troligen efter 127 års bortavaro.
En alldeles särskild stämning fick vi när mörkret slöt sig omkring oss denna septemberkväll och bönhuset endast upplystes av skenet från stearinljusen. Dock förmärktes det att hösten börjat smyga sig in till våra bygder, lite kyligt var det i bönhuset.
14 september
Helgmålsbön i SVT
Fredag 14 september kl 17.50 fick vi och 300.000 andra svenskar (enligt producent Johannes Söderberg) då äntligen i SVT se vad som blev kvar av den där heldagen av inspelningar på Riseberga i somras. Fem timmars arbete förvandlades till 4 minuter och 30 sekunders helgmålsringning. 30 sekunders inledning, 1 minut och 15 sekunder psalmvers, 2 minuter och 15 sekunders predikan med Lars-Inge Larsson samt 30 sekunder bön. Vi är väldigt glada och tacksamma att vi fick den stora äran att vara med, och många har också hört av sig efter sändningen. Bland andra kusken Lars Eriksson som i gästboken skrivit på följande vis:
- Jag vill tacka alla för att jag fick äran att vara med på Helgmålsringningen från Riseberga Bönhus. Det var en otrolig känsla att få se sin häst i Svt. Tack vare detta tillfälle kunde även Nils Johansson som bor 35 mil bort och är 85 år gammal få se den häst som föddes hos honom för 17 år sedan. Jag uppskattade verkligen Lars-Inges berättelse som både var tänkvärd, underhållande och förmedlade något om våran hembygd.
Andra har ringt och bett om förbön, vilka vi också kommit ihåg i ett kvällsmöte.
Ännu återstår en helgmålsringning till från Riseberga bönhus, på lördag 12 oktober kl 17.50 i Kanal 1. Då med Henriette Öberg från Knista som predikant.
12 oktober
Andra helgmålsbönen i SVT
Lördagen den 12 oktober kl 17.50 sände Sveriges Television, kanal 1, den andra helgmålsringningen från Riseberga bönhus.
Den här gången var det komminister Henriette Öberg från Edsbergs församling som stod för innehållet i andakten. Hon talade om det heliga inom oss, om hur Hedengrens möte med Gud förvandlade honom som människa, om hur människors möte med Gud väcker det heliga till liv inom oss. En samlad kör sjöng "Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig".
För den som missade TV-sändningen går den att se i efterhand, på www.svt.se/helgmalsringning. Den ligger kvar en månad efter sändning.
17 november
Årsmöte med diger verksamhetsberättelse
Ett 20-tal personer kom till årsmötet 17 november i Nybblekyrkan, Vintrosa. Efter kort gudstjänst som intresseföreningen höll i och fika, följde förhandlingar.
Samtliga i förra årets styrelse återvaldes, det vill säga Britt-Marie Arvidsson, Conny Boman, Lars-Inge Larsson, Jonatan Lindner, Karl-Gustaf Mattsson, Lars-Axel Nordell och Astrid Söderqvist. Till kassör återvaldes Maths Jerlström.
Årsberättelsen blev fyllig med rapporter på alla evenemang, som julkonsert, bussresa, konserter, sommarmöte, TV-inspelningar, helgmålsbön, fackeltåg och nattvardsmöte (i övrigt se hemsidan Referat / Referat 2013) . Därtill guidning, hemsida och dramaframställningar. En verksamhet som gav 57.257 kr i intäkter, men minskade med kostnader på 48.811. Slutresultat och bankbehållning summerar en kassakista med 18.753 kronor.
Planering för verksamheten 2014 är redan igång och innefattar ett liknande innehåll som det föregående året, dvs en rad olika konserter, bussresa, sommarmöte och nattvardssamling. Föreningen mottog tacksamt en bokgåva från Olof Hedengren i Stockholm, en översättning från tyska med titeln ”Anda och sanning”. Den kommer att förvaras i bönhusets vitrinskåp.
Blandade bilder från 2013 ....