Referat 2012

9 januari:

Bibelgåva till föreningen

Vår förening har fått en bibelgåva från bröderna Olof, Dag och Carl Hedengren, barnbarns barn till Olof Gabriel.

Det är en stor och tung bibel tryckt 1851 i Norrköping. På pärmens insida har Olof Gabriels son Josef skrivit upp sin och sin hustru Gerdas namn samt alla fakta om deras barn Olof, Greta, Sven (far till bröderna) och Lisa plus diverse senare noteringar om Svens och Lisas ättlingar. Bibeln kommer under det närmast halvåret att följa föreningens utställning ”Hedengren 200 år”, tillsammans med nattvardskalken från Riseberga inställd i en låst glasmonter.

Kalken inköptes av Olof Gabriel i Stockholm av företaget F. Santesson, vilket står i botten av bägaren. Kalken användes vid nattvardssamlingarna på Riseberga och kom sedan till Elim i Brännebacken där den fortsatte användas. När församlingen lades ner på 1990-talet kom den att förvaras hemma hos församlingens ordförande. I dag tillhör den vår förening.

 

14 januari:

Fullsatt på Olof Gabriels 200-årsdag

Närmare 80 personer kom till Olof Gabriel Hedengrens födelsedagskalas 14 februari i Lekebergskyrkan, Fjugesta. Det blev hip hurra, sånger, historisk exposé och icke minst Risebergatårta bakat av styrelsen i Intresseföreningen för Riseberga bönhus.

De första gästerna infann sig i god tid, en halvtimme före det utsatta klockslaget 18.00 och därefter följde en strid ström av gäster. Här syntes godsägare Urban Bergström med fru från Riseberga, Ulla Höjenberg från Kräcklinge, kyrkfolk från Edsberg, Binninge, Mullhyttan och Fjugesta. Vivianne Högman i Riseberga Rediviva, USÖ-doktor Hans Fredlund, Sven Södersten från Västernärkes hembygdsförening, ivrigt fotande och skrivande lokalreporter Björn Palmqvist och många, många fler.

Redan i porten mötte föreningens ordförande Lars-Inge Larsson, spelande OG Hedengren själv, kvällen till ära högtidsklädd i kostym och hög hatt. En utställning om ”Hedengren 200 år” kunde beskådas i foajén. Vid klaveret ackompanjerade Erik Karlsson och efter alla anlänt drog kalaset igång. Hedengren/Larsson hälsade välkommen och därefter inföll de församlade i den vid Risebergamötena ofta sjungna psalmen ”Hela världen fröjdas Herran”. Mattsson utbringade ett fyrfaldigt leve för 200-åringen och ledde födelsesången ”Ja må han leva uti tusende år”.

Därefter överlämnades en present till föreningen från bröderna Olof, Dag och Carl S:son Hedengren, ett paket som visade sig innehålla Olof Gabriel Hedengrens familjebibel från 1851. En gedigen bibel med släktanteckningar på innerpärmen, och rikt illustrerad av den tyske målaren Julius Schnorr von Carolsfeld (1794-1872). Kvällens lefvnadstecknare KG Mattsson berättade med hjälp av databilder på väggen om Olof Gabriel Hedengrens liv och leverne.

Så följde kaffe och Risebergatårta, en pajkaka med äpplemos och hallonsylt som ursprungligen kommit på recept från Lina Hedengren; OGs fru. Serverade och hällde på kaffe för de törstiga gjorde Britt-Marie Arvidsson och Astrid Söderqvist. Kvällens lutsångare Jonathan Lindner sjöng så två sånger till gitarr, och anknöt till föreningens uppdrag att låta OG Hedengrens banbrytande idéer inspirera oss för framtiden. Yngve Nilsson berättade om föreningens verksamhet och framtida planer.

Kent Runesson, medlem i Lekebergskyrkan, framförde en beskrivande anekdot om OG Hedengren och Inger Paulsson från Örebro läns hushållningssällskap överlämnade en hel låda av sällskapets jubileumsbok från 2003. Patron Larsson/Hedengren tackade gästerna för feststämningen och avslutade samlingen med bön. Sju personer anteckande sig sedan som nya medlemmar i föreningen.

  

30 januari:

Utställningen "Hedengren 200 år" cirkulerar i länet

Under 2012 har Intresseföreningen låtit en jubileumsutställning med rubriken "Hedengren 200 år" cirkulera i ländet. Hundratals personer har beskådat den och expositionen har ibland även fått fylla andra jubileer.

Premiären inleddes i samband med Olof Gabriels födelsedag 14 januari i Lekebergskyrkan i Fjugesta. Där fick den stå till 6 februari då den flyttade över till Lekebergs bibliotek. Nerikes Allehanda var snabbt på plats och skrev; "I år har biblioteket funnits i kommunhusets lokaler i 15 år. Det ska firas med en rad av olika programinslag under året. I går begicks en form av premiär när Intresseföreningen för Riseberga bönhus satte upp sin utställning om Olof Gabriel Hedengren. Bara den värd ett besök."

Den 3-26 mars förevisades utställningen på Kumla bibliotek för att sedan överföras till Örebro slott där den beskådades av lunchgäster och årsmöten i sydvästra tornet. Den 16-21 maj inlemmades utställningen i Vintrosa missionskyrkas 150 årsjubileum, en församling som hämtade sina rötter från Riseberga bönhus. Därefter  har den beskådats på Örebro stadsbibliotek, under sommarmötet i Riseberga bönhus 10 juni, av tusentals människor på Torpkonferensen 18-24 juni, av pilgrimsvandrare på invigningen av Munkastigen 25 juni. För närvarande står den uppställd i Betaniakyrkan Åbytorp, men komer från 1 juli till sista september finnas till beskådande i Riseberga bönhus.

 

14 maj:

Kylslagen vårstädning

Sex tappra herrar mötte upp 14 maj till en kylslagen och småregnig vårstädning av bönhuset. Fönster torkades ur, läktare sopades, trappor skurades och golv fick en ny freschör. Fikat värmde därför gott. Efteråt samlades styrelsen för planering av sommarens aktiviteter.  

 

2 juni:

200-åring talade till badgäster

Juni inleddes för Intresseföreningens del i medverkan av Sannabadet i Fjugestas sommarinvigning. Planer fanns på att inställa mötet då SMHI varnat för spöregn, men dropparna höll in tills samlingen var avklarad.

Över 100 bilar räknades det till på parkeringen och besökare passade både på att bada, fika och lyssna på musik. Från stora scenen spelades det både country, visa och rock. 200-åringen Olof Gabriel Hedengren, gestaltad av Lars-Inge Larsson, överraskade de församlade med att berätta om livet på Riseberga från sin tid där.  Vi delade ut flygblad som tacksamt togs emot av de församlade.

 

10 juni:

Kanonsalut invigde sommarmötet

Ett 70-tal personer slöt upp till sommarmötet i Riseberga bönhus den 10 juni. En stor del av samlingen kom att handla om 200-årsjubilaren Olof Gabriel Hedengren.

Efter dragspel av Birger Arvidsson och trumpetfanfar av Joanna Lysén sköt Tony Klingberg från Kumla-Sannaheds hembygdsförening en dånande kanonsalut i parken. Vi höll alla på att ramla baklänges, aldrig kunde vi väl ana att en vetemjölskula kunde låta så mycket. Folket gick sedan till bönhuset och hörde Henrik Hults, kommunalråd i Lekeberg, tal om Hedengrens livsgärning. Karl-Gustaf Mattsson berättade om Hedengrens köttsliga och andliga släkt, samt Inger Lindkvist, ordförande i Vintros missionskyrka, om sin församlings rötter i Risebergaväckelsen.

Läsarsånger av Johann Frank, C O Rosenius och Lina Sandell-Berg ackompanjerades av Erik Karlsson och avsjöngs av mötesdeltagarna. Jonatan Lindner och Joanna stod för konsert, Yngve Nilsson ledde och 1800-talsklädde Lars-Inge Larsson framförde Olof Gabriels eget vittnesbörd om sin omvändelse och tro på Jesus. Kollekttalet av Astrid Söderqvist ledde till ett netto på 1700 kronor, som tacksamt lades till föreningens verksamhet.

Till sist framförde släkten Hedengren, genom Olle från Stockholm, sitt varma tack till styrelsen för dess arbete med att levandegöra deras förfader. Utställningen beskådades och fika intogs i parken. Gud hörde våra böner och gav oss, till skillnad mot övriga Närke, ett strålade solskensstråk över Riseberga.

 

14 juli

Fullsatt på Lindner & vänners konsert

Intresseföreningens sommarkonsert 14 juli blev en succé. Konserten bjöd på ett annorlunda innehåll och det kom fler lyssnare än vi någonsin vågat ana.

Redan en halvtimme innan konserten startade fylldes bönhuset med folk i alla åldrar. Så mycket att båda läktarna fick användas för att alla skulle få plats.  Lars-Inge Larsson hälsade välkommen och inledde med att berätta om bönhusets historia.

Jonathan Lindner, gitarr och sång, Per Emil Jacobsson, piano, Antoni Yammin, kontrabas, systrarna Lysén och Anders Edlund gav under nära två timmar en blandad och bejublad repertoar. Efter trekvart avbröts samlingen för fika och korv i parken. Trots brist i korvförrådet blev maten välsignad, det blev vurst över.

Många uttryckte glädje för initiativet och förhoppningen är att det ska bli fler musikkvällar i bönhuset.

 

22 juni

Utställningen sågs av tusentals Torpare

Utställningen ”Hedengren 200 år” fick bästa möjliga plats under Torpkonferensveckan, i utställningshallen Stallet under konferensen. Man beräknar att 10.000 personer deltog i konferensen, och många av dessa bör ha sett vår utställning. 

Intresseföreningens seminarium på Götabroskolan på midsommarafton kom att besökas av ett 20-tal intresserade. Astrid Söderqvist, Jonathan Lindner, Karl-Gustaf Mattsson och Lars-Inge Larsson berättade och levandegjorde med sång och bild, Torpkonferensens rötter i Risebergaväckelsen. Omdömena var positiva och önskningar fanns att vi skulle komma tillbaka nästa år.

 

25 juni 

Välsignat ösregn över bönhuset

Riseberga bönhus kom att hamna i centrum då invigningen av Munkastigen genomfördes 25 juni. Tack vare ösregnet som aldrig ville ta slut.

Regnet öste ner över Riseberga, dagen då Munkastigen skulle invigas med bönhusguidning, klostervandring, naturstig och stor körkonsert i amfiteatern. Men vädret ville sig inte riktigt. In i det sista väntade arrangörerna med att göra ändringar i programmet, men kl 15 tvingades man ta beslutet att flytta inomhus. Till bönhuset och intresseföreningens glädje. För där fick vi tillfälle att på ett särskilt sätt hamna i centrum.

Bänkar omflyttades för att den 50 personer starka kören skulle få plats och bönhuset fylldes av värmande ljus till de 180 personer som framåt kl 19 anlände till bönhuset. Vädret stillade sig kort vid 17.30-tiden vilket gjorde att invigningen kunde ske i klosterruinen, men sedan anlände de församlade till bönhuset. Lars-Inge Larsson alias Olof Gabriel Hedengren, hälsade välkommen innan kören tog över. De sjöng afrikanska sånger med stor glädje och fick hela bönhuset att gunga och kännas lite extra varmt.

-Det blev ett riktigt Hedengrensmöte i 2012 års tappning, sa Lars-Inge Larsson

Även Jonathan Lindner och systrarna Lysén spelade och sjöng. Efter kaffepaus och grillkorvföräljning fortsatte konserten fram till 21.30, då staven, ”stafettpinnen” mellan Trondheim och Köpenhamn, fördes vidare till Edsbergs kyrka.

-Jag tror att konserten faktiskt blev mycket bättre och intimare i bönhuset än om vi skulle ha haft den på amfiteaterna, reflekterade avslutningsvis körledaren Anders Nyberg.

 

En intressant blogg som också refererade mötet 25 juni kan du läsa på ....

http://andersmikaelnyberg.blogspot.se/2012/06/det-blir-ingen-himmel-forran-alla-ar.html#!/2012/06/det-blir-ingen-himmel-forran-alla-ar.html 

 

 

18 novemberi

Conny ny medlem i styrelsen

Ett tjugotal medlemmar i Intresseföreningen deltog i årsmötet i Lekebergskyrkan, Fjugesta 18 november. Flera i styrelsen återvaldes för nästkommande år, och nyval skedde av Conny Boman från Fjugesta. Samtal genomfördes om föreningens viktigaste mål samt planer 2013.

Årsmötet inleddes med gudstjänst där intresseföreningens styrelsemedlemmar stod för programmet. Lars-Inge Larsson uppehöll sig i sin predikan kring den frälsande tron på Jesus, och om våra möjligheter som kristna att bli använda av Gud i stora och små sammanhang.

God kassa

Efter mötet följde kyrkkaffe och sedan årsmötesförhandlingar. Årsberättelsen visade på ett tämligen gediget gånget år där 200-årsjubileet av Olof Gabriel Hedengrens födelse dominerat mycket av verksamheten. Vår kassör Maths Jerlström redogjorde för vad vi har i kassakistan. Resultat efter plus och minus efter året som gått visade på en behållning på 2992 kr, och med sparade pengar från tidigare har vi nu totalt 10.307  kr på banken. Medlemsavgiften för 2013 blir densamma som tidigare, det vill säga 50 kr. Flera medlemmar hade önskat en höjning men årsmötet gjorde tillägget att det var fritt för medlemmar att ge mer som gåva om man ville.

Många omvaldes

Till styrelsen omvaldes Lars-Inge Larsson, Jonathan Lindner, Lars-Axel Nordell, Astrid Söderqvist, Britt-Marie Arvidsson och Karl-Gustaf Mattsson. Yngve Nilsson avgick efter fyra år och ersattes med Conny Boman från Fjugesta. Conny har sin bakgrund i Svenska kyrkan, men har de sista 20 åren tillhört Elimförsamlingen i Hackvad. Han är en mångsysslare, och är bland annat aktiv i nykterhetsrörelsen och brottsförebyggande rådet.

Föreningens mål förtydligades

Årsmötet kom att samtala en del om inriktningen på intresseföreningens verksamhet och betonade att vi visst vill minnas väckelsen på 1800-talet och vill låta oss inspireras av Olof Gabriel Hedengrens banbrytande verksamhet, men att det viktigaste målet för vår verksamhet ändå är att göra Kristus känd och efterföljd.

-Mötena på Riseberga får inte bli en samling jippon, utan varje möte och verksamhet bör innehåll det klara budskapet om tron på Jesus, betonade flera av föreningens medlemmar.

Julkonsert i bönhuset

Ordförande berättade en del om den planerade verksamheter för det kommande året. Först i tur står en julkonsert i bönhuset 15 december kl 18.00. Kyrkokören från Edsberg, blåsorkester från Örebro och lokala förmågor kommer att stå för sången och musiken. Värme kommer att dras in i huset denna kväll varför ingen behöver vara rädd för att frysa. Det kommer bli en kväll i facklors och stearinljus sken. Närmare information om samlingen kommer senare.  Nästa års sommarmöte är planerat till 9 juni kl 18. Under Torpkonferensen planeras det att genomföras bussresor i ”Hedengrens spår i Västernärke”. Rolf Nordström är tillfrågad att vara ciceron och bussbolaget Palm och Gyll står som transportör. Förhoppningar finns att även under sommaren kunna genomföra en konsert i bönhuset, liksom att Sveriges Televison vill spela in en helgmålsbön i bönhuset under året.

 

24 november

Föreläsningar har mött intresse

Intresseföreningen har nyligen föreläst på Örebro missionskola. För ett 20-tal elever som studerar väckelsehistoria på distans.

Under jubilumsåret ”Hedengren 200 år” har intresseföreningen föreläst på olika håll i Närke. Först på Götabroskolan under Torpkonferensen, sedan på en dagledigträff i Vintrosa missionskyrka och under hösten har vi haft två föreläsningar på Örebro missionsskola. Nu senast 24 november för ett 20-tal elever på distansskursen. Med bilder, läsarsånger och drama berättade vi om Hedengren, Risebergarörelsen och föreningens arbete. Intresset var liksom i tidigare samlingar gott. Sammanlagt har föreläsningarna samlat drygt 100 personer.

 

15 december

Lysande julkonsert i bönhuset

Det blev en mycket stämningsfull julkonsert i bönhuset, med ljusen, musiken, hornmusikåren och sången. Biljetterna sålde slut och med alla funktionärer inräknade kom över 200 personer att delta.

Herren hörde mångas böner denna fantastiska kväll. Efter flera veckors hård kyla slog vädret, dagen innan konserten om, och gick upp till minus en grad. När därtill godsägare Bergströms elektricitet fått Fredriks bygg & entreprenads värmefläktar att gå varma två dagar så kunde vi alla som anlände denna kväll finna, om inte ett varmt så i alla fall ett svalt bönhus. Visst ångade det från våra utandningar och nog var det lite kallt om fötterna. Men alla tycktes komma väl påpälsade, i täckjacka och mössa, förstärkta med sittunderlag, varma skor och gott humör. Det blev en mycket annorlunda och stämningsfull tillställning.

 

Ljusen ledde till bönhuset

Bilparkeringen nordväst om Riseberga fylldes snabbt av tillresande resenärer. Bergström hade låtit ploga upp den så att alla, så när som på tre bilar ute på landsvägen, fick plats. Därifrån lystes vägen upp av stockeld och marschaller genom den vintermörka skogen, slingrande förbi klosterruinen och rundande upp mot bönhuset. Bara det en upplevelse i sig. Väl framme mottogs vi av rykande varm glögg serverad av damerna i styrelsen. Mitt på golvet brann golvljusstakar och från varenda fönster blänkte värmeljusen. Snart fylldes varje sittplats i bönhuset medan kör och blåsorkester intog läktarna. Alla åldrar syntes vara med, från 200-åringen Olof Gabriel Hedengren i hög hatt och svart rock till lille Nils, endast 2 veckor gammal som sov sött i sin mammas famn.

 

Rofyllt och klangfullt

Alla musikaliska smakriktningar fick sina önskningar uppfyllda denna vackra kväll. Blåsarna från Betlehemskyrkan inledde med en medeltida julpsalm innan Hedengren, alias Lars-Inge Larsson, hälsade välkommen från sin predikstol. Joanna Lysén och kören tillsammans med stråkar och komp framförde den rofyllda ”Koppongen” samt klangfulla ”Hosianna se han kommer”. Jonathan Lindner framförde till stillsam jazzton ”Maybe this christmas” och ”Karl-Bertil Jonsson 14 år”. Kulturskolan spelade violin och Anders Edlund ”Angel” samt en egen låt. Snart började det gå upp för oss hur våra förfäder måste ha haft det förr i tiden, med vintergudstjänster i kyrkor utan element. Applåderna fick för oss också en dubbel innebörd, det var ett väldigt bra sätt att värma sig om händerna.

 

Jesus världens ljus

Lars-Inge Larsson förde in oss på julevangeliets verkliga innebörd, om Jesus Kristus världens ljus, om flamman som leder oss på på den rätta vägen. Väl förtydligat och egenupplevt av allas vår vandring till bönhuset. Systrana Lysén sjöng ”Lucia” och ”Frid på Jorden”. En känsla av himmelska toner nådde oss när sånger och toner ljöd från läktarna, på ena sidan BK blås och på andra Edsbergs kyrkokör. Spelande ”Det är en ros utsprungen” och sjungande ”Dotter Sion” och ”Jul jul”. Lars-Inge läste Jesu födelse och herdarnas möte med änglarna, följd av Jonatan och Saras sonora sång ”The prayer”. Efter kort uppvärmning i bänkarna, varma kramar och önskan om God jul mellan bänkgrannarna avslutades pampigt med ”Dagen är nära” av BK-blås och ”O Helga natt” av Jonatan och kören nere bland de församlade.

 

Prisande och lovande Gud

Avslutningsvis kan vi kanske inte annat än imponeras över vår styrelseledamot Jonatan Lindner. För hans fantastiska organisationsförmåga och känsla för både stämning och innehåll. Men så kunde heller inget annat ha fungerat om inte alla de andra funktionärerna som deltog dragit sitt strå till stacken. Så vände vi hemåt, följande ljusen genom nattmörkret och kanske, liksom ”herdarna prisande och lovande Gud för allt vad vi hade fått höra och se”

 

 

Blandade bilder 2012 ....

Olof Gabriels bibel och nattvardskalk kommer att följa vår jubileumsutställning "Hedengren 200 år" under 2012.

Hemmets Vän skrev 12 januari om vårt kommande födelsedagskalas.

Det blev fullsatt i Lekebergskyrkans festsal på Olof Gabriels 200-årsdag 14 januari.

Folk kom från när och fjärran.

Fick se bildförevisning.

Och fika med Risebergatårta.

Referat om kalaset i Nerikes Allehanda 17 januari 2012

Föreningens jubileumsutställning beskådades på Fjugesta bibliotek 6-26 februari.

Utställningen kom till Kumla bibliotek

Utställningsmonter med Hedengrensrelaterat

Vintrosaborna fick se utställningen i 150-årsjubilerande missionskyrkan under Kristi himmelfärdshelgen. En församling med rötter i Risbergarörelsen.

En bister Karl IX fick spana in sin släkting på Örebro slott.

Vårstädning i kallt bönhus

Styrelsen smider nya planer 14 maj

Örebroarna spanade in utställningen på stadsbiblioteket i månadsskiftet maj/juni.

Joanna Lysén spelade inledningsfanfar på sommarmötet i bönhuset 10 juni, innan ...

Tony Klingberg sköt salut till f.d. artillerikapten Olof Gabriel Hedengrens minne.

Inger Lindkvist från Vintrosa missionskyrka berättade om sin församlings rötter i Risebergaväckelsen.

Värmeljus fick bli element i det lite småkalla bönhuset

Hedengrenare var med på sommarmötet.

Fr v Christian, Ann-Margret, Olle, Dag samt Barbro och Ulf Hedengren.

Fika intogs efter mötet utanför bönhuset.

Utställningen "Hedengren 200 år" besågs på Torpkonferensen.

Försnack på sommarkonserten 14 juli

Lars-Inge hälsade välkommen

Jonathan & vänner spelade

Bönhuset blev fullsatt

Fikapaus med kaffe och korv

Elever på Örebro missionsskola fick höra Lars-Inge "Hedengren" Larsson berätta om Risebergarörelsen

Årsmötet föregicks av gudstjänst i Lekebergskyrkan.

200 personer trotsade kylan och gick på julkonsert i Sveriges äldsta missionshus.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)