Årsmöte på bokkafé

Nu samlas vi till årsmöte igen. 25 november på Lanna Bokkafé i Vintrosa. Adress Lanna 23, Vintrosa.  Vi träffas kl.12.00 och äter mat och har sedan våra årsmötesförhandlingar där. Det finns olika maträtter att välja på, både vanlig, gluten och laktosfri. Här finns Västerbottenpaj 85 kronor, plocktallrik 90, hamburgare 135, räksmörgås 105, hummersoppa 90, vegetarisk 95 och fläskfilé 135 kronor. 

 

THS besökte bönhuset

Ett 30-tal pastorslever från Teologiska högskolan i Stockholm besökte bönhuset i mitten av september.  Ledare för gruppen var lektor Rune W Dahlén. De fick en historielektion om bönhuset, sjöng ”Hela världen fröjdas Herran” och intog kyrkkaffe och smörgås i bänkarna

 

 

200 kom till Facklors sken

Närmare 200 personer sökte sig till bönhuset 6 september. För att delta i Riseberga Rediviva och vår Intresseförenings samarrangemang ”I facklors sken”.

Vädret var inte det bästa, kallt och ruggigt varför det var skönt att börja med en värmande kopp kaffe och Risebergatårta. Därtill samling inne i det förhållandevis varma bönhuset, mysigt upptänt med värmeljus. Där spelade Lars-Inge Larsson upp en enmansföreställning som Olof Gabriel Hedengren, berättande om väckelsen som tilldrog sig där på 1850-talet. Många uttryckte sin tacksamhet för den intressanta historien.

Efter bönhuset fortsatte man till klosterruinen, där Riseberga Rediviva framförde ett drama med skådespelande nunnor och munkar som berättade om livet i klostret på 1100-talet.

-Det här klosterdramat blir bättre och bättre för varje år, med erfarenheten har de höjt nivån hela tiden. Mycket sevärt, sa Lars-Inge Larsson

Klockan 21,30 var det i alla fall slut för kvällen. Och därmed också sommarsäsongen för intresseföreningens samlingar på Riseberga. Nu återstår bara ett enskilt bröllop samt en gruppguidning i september.

 

 

Bönemöte i bönhuset

Ett tjugotal personer, de flesta från Binninge och Mullhyttan, kom till bön-och nattvardssamling i bönhuset 30 augusti. Man bad för bygden och gav uppmuntrande ord. Bönhuset som var tänt med värmeljus gav med den alltmer skymmande kvällen en stämmningsfull prägel. Nattvarden leddes av Lars-Inge Larsson och Stefan Öberg, kyrkoherde i Knista. 

-Vi hade en fin stund, säger Lars-Inge Larsson

 

 

Sommarmöte i särla regn 

Ett sjuttiotal personer samlades till sommarmöte i bönhuset söndag 16 juli kl 18. Kören Korsbandet från Örebro medverkade med väckelsesånger och vittnesbörd. Ingen var ledsen för regnet som strilade ner, det behövdes för torra marker. Men fikakorgarnas innehåll fick därför avnjutas inomhus. Kollekten inbringade 1.934 kr vilket kommer verksamheten i bönhuset väl till del.

 

 

Fullsatt när Andersson-Wij höll vårkonsert 

Intresseföreningens första arrangemang för våren hölls 28 maj, med sångaren Tomas Andersson Wij. En samling där biljetterna sålde slut långt innan konserten hölls. Det blev en stämningsfull kväll där Tomas bjöd på gamla och nya låtar. Det såldes fika och korv före och efter, vilka tillsammans med biljettintäkterna gav god inkomst. Gott att ha när vi snart ska reparera bönhusets utslitna fönster.

Men fridens Gud själv helge eder till hela eder varelse, så att hela eder ande och eder själ och eder kropp finnas bevarade ostraffliga vid vår Herres , Jesu Kristi, tillkommelse."

            1 Tessalonikerbrevet 5:23

Almanacka  

November

25/11 kl 12.00 Årsmöte på Lanna Bokcafé i Vintrosa, se info i vänsterspalten

 

Senast införda artiklar

Kyrkboken avslöjar
Styrelseprotokoll 
Samtida berättar
Betyg från artilleriet
Osttillverkningen
Riseberga efter 1870
Husandakter

 

Ge ditt stöd till bönhuset!

För dig som vill bidra till att bönhuset lever vidare, går det att bli medlem för 100 kr/år. Kan inbetalas till Intresseföreningen för Riseberga bönhus på bankgiro 5230-1785 eller swisha till nr 123 024 42 02.

 

Register

För dig som söker något särskilt ämne på hemsidan finns här ett register.

  

Öppet i bönhuset

Riseberga bönhus har stängt för säsongen. Vi öppnar åter i april. 

 

Nu spelas även Lina Hedengren 

Under lång tid har Lars-Inge Larsson åkt runt och gestaltat Olof Gabriel Hedengren. Nu har han fått hjälp av "sin fru" Lina, Jenny Young Zayed.

För den som vill uppleva en föreläsning om personerna, eller paret Hedengren och Risebergarörelsen kan meddela dem. Föreläsningarna är i teaterform och är 30-60 minuter långa, allt efter behov.

Ring Lars-Inge 019-581566 eller Jenny 076-1615862

 

Vem är Jesus?

Klicka här få du se

  

Antalet besökare

Antalet besökare på vår hemsida ökar sakta men säkert. Till den 5 november 2017 är det totala antalet 33.407 besök.

2011     2400 besök 

2012     5000 besök

2013     5400 besök

2014     4200 besök

2015      6400 besök 

2016      6000 besök

 

Gunnar Hjort spelar i bönhuset

En filminspelning från augustikonserten i Riseberga bönhus finns utlagd på youtube. Det är gitarristen Gunnar Hjort som spelar sin egenkomponerade låt "Smeraldinas polska".

 

Släktforskning

Hjälp till att hitta ättlingar till medlemmarna i Sveriges första nattvardsförening. 

 

Förklara gamla ord

Här kan du se bilder av några av föremål i Olof Gabriels bouppteckning. Hjälp oss gärna att leta reda på förklaringar till ålderdomliga ord. Vad och hur användes de? Hur såg de ut? Bifoga gärna en bild om du har. Och är man en i släkten Hedengren kanske man kan hitta någon av prylarna i sitt eget hem?

 

Tankvärt

"Man måste fatta Ordet med hjertat, då man omöjligen kan fatta dess högsta sanningar med förnuftet."

       Olof Gabriel Hedengren 1854

Nyutgivet praktverk om Lina Hedengren

En rykande färsk bok har nyligen lämnat Norstedts förlag. Det är ”Herrgårdsfruns recept. Livet, köket och maten,” skriven av Olof Hedengren i Stockholm och handlar om hans förmoder Lina Hedengrens liv.

-Den svenska historien är till största delen mäns historia. Detta gäller i hög grad min förfader Olof Gabriel som omnämns i en mängd historieböcker, men ytterst lite finns skrivet om hans fru. Det ville jag ändra på och berätta om min okända förmoders liv, sa Olof Hedengren i ett nyligen hållet releaseparty för boken.

 

Arkivex gav inspiration

Allihop började då Olof Hedengren blev varse att det fanns en receptbok sparad efter Lina på Västernärkes hembygdsarkiv i Fjugesta. Utifrån den letade han upp sin förmoders historia och berättar om hennes familj, släkt och uppväxt i Stockholm.  Sitt möte med godsägaren på Riseberga, deras bröllopsresa, arbete som husmor, gården och tjänstefolket. De förändrade villkoren för herrgårdslivet under 1850-talet. Barnen och katastrofen när de fyra första dog, den kommande Risebergaväckelsen och livet efter makens död 1870

Men framförallt handlar boken om Linas Hedengrens matlagning och arbetsledarskap på en stor gård.  Utifrån hennes receptsamling kan var och en som känner sig hugad skapa intressanta bakverk eller laga till en herrgårdsmiddag a la 1850-tal. Eller vad sägs om Madame Ageliis sillmjölksbudding, bensoppa och vinbeärsgelé? Eller Fru Buréns inkokta päron, kaffeglace, kryddlimpor  och mandelöv? Här ger Lina även goda råd om sätt att förbättra grädde , medel mot råttor, såpkokning, kalvens vård och skötsel och mycket annat som låg på en herrgårdsfrus göromål på 1800-talet.

 

Ett måste för Risebergavänner

Boken är ett måste för alla som vill veta mer om paret Hedengrens liv och Risbergarörelsen, skriven av en person som hört berättelserna om Gabriel och Lina ”inifrån” den egna släkten Hedengren. Den är fylld av fotografier och vackert illustrerad av konstnären Stina Wirsén. Boken finns att köpa eller beställas hem i bokhandeln och kostar 235 kr. 

 

Olof Hedengren signerar sin bok till en köpare