Fast medlemsavgift bytt mot öppet medlemskap

 

Tolv personer kom till Intresseföreningens årsmöte i Lanna Bokcafé 25 november. Få deltagare men icke desto mindre ett trivsamt årsmöte. Samlingen inleddes med gemensam lunch, västerbottenpaj och sallad, samt fika i bokcaféets lokaler. Tros att Lanna bokcafé bara existerat något år har det blivit en populär samlingsplats för bygdens folk. Förutom bokhandel och försäljning av presentvaror finns här kafé och restaurang. Varje vecka hålls här författarsamlingar med lokalanknytning.

Styrelsen återvaldes med Lars-Inge Larsson som fortsatt ordförande. Lars Axel Nordell som, pga av sitt arbete i riksdagen, haft svårt att närvara på årets styrelsemöten, avsa sig sin plats och ersattes av  Joanna Lysén i Fjugesta. Hon är inte obekant i intresseföreningen, har ofta deltagit som musiker i våra konserter.  Olof Hedengrens nya bok ”Herrskapsfruns recept” presenterades, se recension till höger. Årsberättelsen, kassaredogörelse och revisionen genomgicks och godkändes. Resultat för året som gick samt bankbehållning visade på plus 29.442 kronor i kassan. Det är framförallt tack vare vårkonserten som intresseföreningen nu har en god ekonomi.

 

Planeringen av verksamheten i Riseberga bönhus för 2018 drogs. En vår-, alternativ sommarkonsert, är under planering och kommer att presenteras senare. Flera kända artister finns på förslag men har ännu inte svarat ja. Nationaldagen 6 juni kommer Sverigebönen, ett nationellt nätverk för kristna i Sverige, hålla bönesamling i bönhuset. Sommarmötet senareläggs i år till 5 augusti, detta för att Sverige Radio kommer att spela in samlingen och sända det i P1 den 12 augusti kl 11. Bön och nattvardsmöte blir det i slutet av augusti och så avrundas hösten med ”I facklors sken” i samarbete med Riseberga Rediviva.

Årsmötet tog beslutet att anta förslaget om öppet medlemskap, vilket innebär att man skippar den årliga medlemsavgiften och ersätter den med en frivillig kollektgåva i någon av sommarmötena istället. Detta för att det varit alltför omständigt att få in pengarna. Medlem med beslutanderätt räknas nu alla som deltar i årsmöte eller sommarsamlingar. 

Några veckor under sommaren 2018 kommer även ett omfattande måleriarbete förekomma i bönehuset. Fönster ska repareras, omkittas och målas.

 

"Mina får lyssna  till min röst, och jag känner dem, och de följa mig. Och jag giver dem evigt liv, och de skola aldrig någonsin förgås, och ingen skall rycka dem ur min hand.

               Johannes 10:27-28

Senast införda artiklar

Kyrkboken avslöjar
Styrelseprotokoll 
Samtida berättar
Betyg från artilleriet
Osttillverkningen
Riseberga efter 1870
Husandakter

 

Ge ditt stöd till bönhuset!

För dig som vill bidra till att bönhuset lever vidare, går det att ge en frivillig gåva. Kan inbetalas till Intresseföreningen för Riseberga bönhus på bankgiro 5230-1785 eller swisha till nr 123 024 42 02.

 

Register

För dig som söker något särskilt ämne på hemsidan finns här ett register.

  

Öppet i bönhuset

Riseberga bönhus har stängt för säsongen. Vi öppnar åter i april. 

 

Nu spelas även Lina Hedengren 

Under lång tid har Lars-Inge Larsson åkt runt och gestaltat Olof Gabriel Hedengren. Nu har han fått hjälp av "sin fru" Lina, Jenny Young Zayed.

För den som vill uppleva en föreläsning om personerna, eller paret Hedengren och Risebergarörelsen kan meddela dem. Föreläsningarna är i teaterform och är 30-60 minuter långa, allt efter behov.

Ring Lars-Inge 019-581566 eller Jenny 076-1615862

 

Vem är Jesus?

Klicka här få du se

  

Antalet besökare

Antalet besökare på vår hemsida ökar sakta men säkert. Till den 28 decenber 2017 är det totala antalet 34.256 besök.

2011     2400 besök 

2012     5000 besök

2013     5400 besök

2014     4200 besök

2015      6400 besök 

2016      6000 besök

 

Gunnar Hjort spelar i bönhuset

En filminspelning från augustikonserten i Riseberga bönhus finns utlagd på youtube. Det är gitarristen Gunnar Hjort som spelar sin egenkomponerade låt "Smeraldinas polska".

 

Släktforskning

Hjälp till att hitta ättlingar till medlemmarna i Sveriges första nattvardsförening. 

 

Förklara gamla ord

Här kan du se bilder av några av föremål i Olof Gabriels bouppteckning. Hjälp oss gärna att leta reda på förklaringar till ålderdomliga ord. Vad och hur användes de? Hur såg de ut? Bifoga gärna en bild om du har. Och är man en i släkten Hedengren kanske man kan hitta någon av prylarna i sitt eget hem?

 

Tankvärt

"Man måste fatta Ordet med hjertat, då man omöjligen kan fatta dess högsta sanningar med förnuftet."

       Olof Gabriel Hedengren 1854

 28 december 2017

Herrgårdsfrun tävlar om kokbokens Oscar

Olof Hedengrens bok ”Herrskapsfruns recept” har nyligen utvalts att representera Sverige i 2018 års  Gourmand World Cookbook Awards. Kokboksvärldens motsvarighet till filmvärldens ”Oscar”.  Boken tävlar i kategorin ”Illustrationer” samt ”Kulinariskt arv”.  Går allting vägen kan boken, i konkurrens med kokböcker från hela världen, väljas till världens bästa i sitt slag. Prisutdelning kommer att ske den 26 maj 2018 vid den årliga Gourmand Awards Ceremoni i Yantai, Kina.

 

 

Oktober 2017

Nyutgivet praktverk om Lina Hedengren

En rykande färsk bok har nyligen lämnat Norstedts förlag. Det är ”Herrgårdsfruns recept. Livet, köket och maten,” skriven av Olof Hedengren i Stockholm och handlar om hans förmoder Lina Hedengrens liv.

-Den svenska historien är till största delen mäns historia. Detta gäller i hög grad min förfader Olof Gabriel som omnämns i en mängd historieböcker, men ytterst lite finns skrivet om hans fru. Det ville jag ändra på och berätta om min okända förmoders liv, sa Olof Hedengren i ett nyligen hållet releaseparty för boken.

 

Arkivex gav inspiration

Allihop började då Olof Hedengren blev varse att det fanns en receptbok sparad efter Lina på Västernärkes hembygdsarkiv i Fjugesta. Utifrån den letade han upp sin förmoders historia och berättar om hennes familj, släkt och uppväxt i Stockholm.  Sitt möte med godsägaren på Riseberga, deras bröllopsresa, arbete som husmor, gården och tjänstefolket. De förändrade villkoren för herrgårdslivet under 1850-talet. Barnen och katastrofen när de fyra första dog, den kommande Risebergaväckelsen och livet efter makens död 1870

Men framförallt handlar boken om Linas Hedengrens matlagning och arbetsledarskap på en stor gård.  Utifrån hennes receptsamling kan var och en som känner sig hugad skapa intressanta bakverk eller laga till en herrgårdsmiddag a la 1850-tal. Eller vad sägs om Madame Ageliis sillmjölksbudding, bensoppa och vinbeärsgelé? Eller Fru Buréns inkokta päron, kaffeglace, kryddlimpor  och mandelöv? Här ger Lina även goda råd om sätt att förbättra grädde , medel mot råttor, såpkokning, kalvens vård och skötsel och mycket annat som låg på en herrgårdsfrus göromål på 1800-talet.

 

Ett måste för Risebergavänner

Boken är ett måste för alla som vill veta mer om paret Hedengrens liv och Risbergarörelsen, skriven av en person som hört berättelserna om Gabriel och Lina ”inifrån” den egna släkten Hedengren. Den är fylld av fotografier och vackert illustrerad av konstnären Stina Wirsén. Boken finns att köpa eller beställas hem i bokhandeln och kostar 235 kr. 

 

Olof Hedengren signerar sin bok till en köpare

 

 

November 2017

Olof Hedengrens bok vann andra pris 

"Herrskapsfruns recept"  tilldelades 2:a priset i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017 i kategorin Historisk Måltidslitteratur. Priset utdelade 23 november i Hörsalen på Kungliga biblioteket, Stockholm.

Juryns motivering var "Livet för herrgårdsfrun Lina på godset Riseberga i Närke bestod inte så mycket i att virka spets och lyssna till Chopin. Snarare var det vardagens göromål som stod i fokus: matlagning, slakt, djurskötsel och linfärgning. Utifrån Linas bevarade recept- och dagbok, där rätter som bensoppa, sillmjölkskakor och pöstårta varvas med kunskap om hur segt kött kan göras mört, skildrar Linas sons sonson, författaren Olof Hedengren, hur livet gestaltade sig på en 1800-talsherrgård. En fängslande berättelse om ett kvinnoöde där 1800-talets finare kokkonst stod i centrum. Boken är vackert illustrerad av Stina Wirsén."